Elektrotherapie
We gebruiken elektrotherapie als een effectieve behandelmethode binnen verschillende fasen van het revalidatieproces. Deze therapie maakt gebruik van elektrische impulsen om de spieractiviteit te stimuleren en speelt een cruciale rol bij het ondersteunen van spierherstel, voorkomen van spieratrofie en verbeteren van de spierfunctie.
Elektrotherapie wordt in de vroege fase van revalidatie ingezet om spieratrofie (spierverlies) te voorkomen. Dit is met name belangrijk bij patiënten die door immobilisatie of letsel tijdelijk hun spieren minder of niet kunnen gebruiken. Door elektrische stimulatie toe te passen, worden de spiervezels geactiveerd, wat helpt om verlies van spiermassa en kracht te minimaliseren tijdens de herstelperiode. Deze vroege interventie draagt bij aan een sneller functioneel herstel zodra de patiënt weer in staat is om actief te bewegen.
In latere fasen van revalidatie speelt elektrotherapie een andere, maar eveneens belangrijke rol. Hier wordt de therapie ingezet om de efficiëntie en timing van de spiervezelactivatie te verbeteren. Dit betekent dat we de spieren niet alleen activeren, maar ook de coördinatie en samenwerking tussen verschillende spiergroepen optimaliseren. Dit is essentieel voor het herstel van complexe bewegingen en helpt de patiënt om de normale bewegingspatronen sneller en effectiever terug te krijgen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan herstellen van een juiste looppatroon na een knie- of enkelblessure, of verbeteren van de schouderfunctie na een operatie.
Elektrotherapie kan ook worden ingezet om pijn te verlichten en ontstekingen te verminderen. De elektrische stimulatie maakt endorfines vrij, wat leidt tot natuurlijke pijnverlichting, en bevordert de bloedcirculatie, wat de genezing van beschadigd weefsel versnelt.
Elektrotherapie betekent een niet-invasieve en veilige behandeling die het herstelproces aanzienlijk kan versnellen, sportprestaties verbeteren en bij chronische aandoeningen een sterke ondersteuning vormt.